Специални

Токайски специални вина Асу вина.

С наименованието “асу” се означават онези съсухрени гроздови зрънца, които се получават поради късния гроздобер, презряване и благородната плесен /bortrytis cinerea/, която се разполага върху тях. Виното Асу се произвежда от тези гроздови зрънца, върху които е развита благородната плесен и в последствие са станали свити и съсухрени. Тази специфична плесен се развива през октомври, когато след топлото лято настъпват студените утрини, пада слана, но следобедите слънцето все още огрява и затопля гроздовите зърна. По този начин в част от зрънцата се развива процес на благородно загниване, следва интензивно изпаряване на водата и естественото съдържание на захар се увеличава многократно за сметка на намаляване на киселинността. Така количеството намалява, но качеството на гроздовите зрънца се увеличава многократно.

Производството на Асу е много трудоемко. Зрънцата Асу се събират на ръка и се слагат в дървени съдове /путьонь/,които имат вместимост 20-25 кг. Броят на съдовете /путьонь/ , който винаги варира между 3 и 6 бр., показва колко асу зрънца са използвани за производсвото на една бъчва /“Гьонци“ - 136 л./ вино. Колкото по-голям е броят на путьоньите толкова по-богато , по-дълготрайно и по - ценно ще бъде виното Асу. Характерното за вината Асу е вкусовото и ароматно богатство и съвършената хармония в киселинност и захарност.

Като вкусови качества и аромат най-концентрирано вино е асу есенцията.
Това специфично вино е “асуто на асутата” и е изключителна рядкост. Произвежда се само от високо качествено грозде и от реколти, когато е много голяма концентрацията на “Асу” зрънцата в гроздето. Захарността и съдържанието на сухо вещество е по-висока от “Асу 6 путоньош”. За постигане на високото му качество, за пълното развитие на вкусовете, ароматите и букета е необходимо дългогодишното му узряване в дъбови бъчви. Не е вино , което се консумира всекидневно . Неговата консумация винаги е катарзис и събитие.


3 путьоньош Токайско Асу

- бледо златист цвят с огледални ньюанси

- медни и плодови аромати с нотки на дъб и хармонията на орех и смокиня

- във вкуса му се долавят ароматите на кайсия и сушени плодове, той е приятен и балансиран между характерните токайски киселини и алкохол съчетан с ненатрапчивата сладост на три путьоня.

3_sm
0,250 / 0,500

4 путьонош Токайско Асу

- светлооранжев цвят с нюанси на кехлибар

- ароматът му е чист, свеж и плодов с нотки на кайсия,
екзотични плодове и мед

- във вкуса му преобладава букет от кайсия и мед в хармония с известния токайски характер.

4_sm
0,500

5 путьоньош Токайско Aсу

- тъмен , кехлибарено жълт цвят

- характерни аромати,получени по време на узряването с нотки на кора от хляб, канела и портокалово сладко

- във вкуса се хармонизират киселините със сладостта, алкохолът с приятен допир и топлина, плодовите аромати с нежно докосване в послевкус

5_sm
0,500

6 путьоньош Токайску асу

- портокалов, старозлатист цвят, огледално чисто вино

- тютюнев аромат с бортритис, допълвайки се с ароматите на сладко от дюла и сушени кайсии

- във вкуса се чувства голяма концентрация на кадифена мекота и аромати, великолепни киселини и хармонична елегантност с дълъг послевкус.

6_sm
0,500

Токайско Асу-есенция


- златист цвят с топли орехови нюанси

- дълбоки, интензивни аромати,  доминирани от кайсия, захаросани плодове, орех и тютюн

- вкусът е богат на зрели плодове, с нотки на кайсия и канела с кафяви нюанси,като чай или нуга и красивото бортритис