Специфични

Токайски специфични вина Вина “Самородни“Думата “самородни” е от полски произход и в случая нейното значение е “както се е родило”. Наименованието му подсказва, че виното се произвежда чрез съвместната обработка на здрави и асу / благородно загнили на грозда / зрънца без тяхното разделяне.

Количеството на асу зрънцата определя качеството на виното и неговия характер - дали е сладко или сухо.В случай, че зърната асу са повече, което зависи от климатичните условия, захарното съдържание на мъстта се увеличава, при ферментацията то не се акумулира изцяло и във виното се увеличава количеството на естествената остатъчна захар. В резултат на това се получава самородни сладко.

Когато зърната асу са по-малко, съдържанието на захар е по-ниско, ферментира до край и се превръща в алкохол, като в резултат се получава самородни сухо.До продажбата, или до постигане до пълното развитие на виното “самородни”, то трябва да “узрее” най-малко 2 години в бурета с обем 136- 220 л.


Токайско самороднo сухо

- светло златист цвят

- с плътен аромат с хармонично съчетание на ароматите на дъб и бортритис

- добре съзряло, голямо сухо бяло вино, дълго тяло с нотки на коричка хляб и зелен орех, с добре хармонизиращи се киселини

samorodno_suho_sm
0,250 / 0,500

Токайско самороднo сладко

- светъл, кехлибарено- златист цвят

- в аромата му свежо се хармонизират плодовете и бортритиса

- с плодово доминиращ се вкус, като се долавят нюансите на съзрели токайски вкусове, като кафе, грилаж и шоколад

samorodno_sweet_sm
0,250 / 0,500